Wat doet een illustrator?

Gepubliceerd op 17 april 2024 om 19:42

Als je op zoek bent naar een illustratie om toe te voegen aan jouw bedrijfsuiting, dan kom je al snel uit bij een illustrator. Maar wat is en doet een illustrator nou precies en hoe vind je een illustrator? Dat ga je lezen in dit artikel. 

 

Wat maakt een illustrator?

Een illustrator is een "tekenaar".  Hij of zij maakt een illustratie die een tekst van de opdrachtgever kan verduidelijken of zelfs helemaal kan vervangen.  Een illustratie is anders dan een tekening. Een tekening staat namelijk op zichzelf en wordt niet n.a.v. een stuk tekst gemaakt. Een illustratie is wel gekoppeld aan tekst. Het is namelijk een verduidelijking, verfraaing, verbeelding, vervanging of afwisseling van een stuk tekst, proces of gebeurtenis. Zeker bij lange stukken tekst zoals in een lees- of theorieboek kan een illustratie de lezer wat houvast bieden. Daarnaast vallen je ogen ook sneller op een fraai lijnenspel dan op een ketting van letters die woorden, zinnen en alinea's vormen.

Een illustrator is niet hetzelfde als een grafisch vormgever

Een illustrator tekent namelijk alles uit eigen hand. Een grafisch vormgever combineert vormen en lijnen en teksten om zo een mooi geheel te maken. Daarnaast maakt een grafisch vormgever vaak een losstaand ontwerp zoals een logo, flyer of visitekaartje. Een illustrator maakt de illustratie die ter versterking of verduidelijking toegevoegd kan worden aan een product zoals een boek, flyer of website. 

Waarvoor benader je een illustrator?

Stel, je wilt een boodschap overbrengen waarbij zowel de inhoud als context begrepen wordt door de ontvanger. Dan kun je een illustrator benaderen. Maar ook als je wilt dat jouw boodschap de aandacht trekt en er visueel aantrekkelijk uit ziet. 

Om een idee te geven heb ik een opsomming gemaakt van mogelijke opdrachten voor een illustrator:

 • Een illustratie voor in een nieuwsbrief, folder, tijdschrift, website, etc.
 • Illustraties voor in een leesboek of prentenboek ter verfraaiing of het geven van context
 • Illustraties voor in een theorieboek ter verduidelijking 
 • Een praatplaat waarin je een proces of een onderwerp weergeeft op een poster met daarop een samenvoeging van tekeningen met kleine stukjes tekst staat afgebeeld. Deze praatplaat vertelt het verhaal op een visuele manier ondersteunt met woorden of kleine zinnetjes bij de verschillende tekeningen die erop staan.
 • Illustraties voor op een kaartendek / kaartenspel
 • Zakelijk tekenen bij een vergadering of bijeenkomst
 • ... etc.

Hoe vind je een illustrator

Wanneer je nog nooit een illustrator hebt benaderd en nieuw bent in deze creatieve wereld, kan ik mij voorstellen dat je niet weet waar je moet zoeken en hoe je moet zoeken. 

Google is your best friend. Je kunt dus gewoon zoeken op: "illustrator gezocht". Of: "illustratie laten maken". En als je een specifieke opdracht hebt, kun je dit ook vermelden in je zoekopdracht. Bijvoorbeeld: "illustrator voor een praatplaat". Voeg eventueel nog jouw woonplaats of dichtstbijzijnde stad toe aan jouw zoekopdracht. Mocht je het fijn vinden om een illustrator uit de omgeving te benaderen.

Instagram is ook een fijne om te zoeken. Je krijgt dan ook direct een indruk van de illustrator en zijn of haar werk op de instagrampagina. En als je 1 heb gevonden en gaat volgen, dan zorgt het algoritme ervoor dat je ook andere illustratoren te zien krijgt. 

Zijn alle illustratoren hetzelfde?

Niet alle illustratoren doen hetzelfde. Een illustrator heeft zich vaak gespecialiseerd. Bijvoorbeeld in een bepaalde tekenstijl, soort opdrachten of in een bepaalde sector. Ook is er een verschil tussen digitale- en analoge illustratoren. Digitaal houdt in dat de volledige illustratie wordt opgemaakt in een tekenprogramma hier komt geen potlood of papier van pas. Analoog wordt volledig op papier getekend met potloden, stiften of verf. Als de illustratie klaar is, wordt deze ingescand om het vervolgens digitaal te bewerken en toe te voegen aan een artikel, nieuwsbrief, website etc. Tegenwoordig kun je veel effecten met digitale tekenprogramma's bereiken dat het dezelfde uitstraling krijgt als bijvoorbeeld waterverf. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft.

TIP: voordat je een illustrator benadert, kun je het beste eerst in zijn/haar portfolio kijken om te zien of de tekenstijl jou aanspreekt en om te kijken wat voor type opdrachten de illustrator gedaan heeft en of dit matcht bij wat jij zoekt. 

TIP: check altijd de reviews om de ervaringen van anderen met deze illustrator te lezen.

Waarvoor kun je bij mij als illustrator terecht?

Ook ik heb mij als illustrator gespecialiseerd. Mijn illustraties teken ik in een digitaal tekenprogramma (Procreate) en zijn daarmee direct digitaal. Mijn tekenstijl heeft een vriendelijk karakter en heeft wat weg van een cartoonstijl. Je kunt bij mij terecht om jouw bedrijfsuitingen op te laten vallen, een vriendelijk tintje te laten geven en te verduidelijken. Dit is waarvoor je bij mij als illustrator terecht kunt:

 • Portretjes: cartoonportretjes met jouw uiterlijke kenmerken in verschillende communicatieve houdingen
 • Poppetjes: abstracte versie van de portretjes
 • Iconen kit: vanaf de zomer beschikbaar. 30 iconen in jouw huisstijl om in te zetten in al jouw berichtgeving.
 • Geïllustreerd logo van jouzelf in jouw beroep, met jouw bedrijfsnaam, een vriendelijke binnenkomer. 
 • Illustratie op maat.

Meer weten over wat ik als illustrator voor jou kan betekenen?

Je kunt mij altijd vrijblijvend een berichtje sturen om de mogelijkheden voor jou te bekijken


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.